‘De ontwikkeling in veiligheid op evenementen is de laatste jaren echt spectaculair’

Taco Van Luyten is samen met Boris van der Horst eigenaar en directeur van Intelligent Security. In maart 2018 fuseerde zijn bedrijf EBM Security met Intelligent Security.

Taco studeerde twee jaar Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Maastricht, deed daarna een jaar Fiscaal Recht en voltooide vervolgens een HBO-studie Management, Economie en Recht. Tijdens zijn studie had hij een bijbaan in een discotheek, waar hij gevraagd werd om in het beveiligingsteam te komen werken. Het beveiligingswerk heeft hem nooit meer losgelaten. Taco: “Tijdens mijn studie in Maastricht heb ik samen met twee studiegenoten een evenementenbedrijfje opgericht en zijn we activiteiten gaan organiseren in het Kruithuis op de universiteitscampus. Deze locatie had een horecavergunning, maar er gebeurde weinig mee. Wij hebben dat toen opgepakt. Toen we voor een groot evenement beveiliging nodig hadden, was EBM een van de bedrijven die offerte deed. Zo is het contact met hen ontstaan. Niet veel later werkte ik als evenementenbeveiliger bij EBM Security en deed ik al snel het projectmanagement voor evenementenbeveiliging. Ik heb een aantal jaar een middelgrote evenementenlocatie in Maastricht gerund, dat ook eigendom was van de EBM Holding. Intussen kreeg ik steeds meer zin om zelfstandig te ondernemen en die kans kwam in 2011. In dat jaar heb ik het beveiligingsonderdeel van het EBM, EBM Security, overgenomen. We werken onder meer voor grote events als ’t Preuvenemint in Maastricht, de Amstel Gold Race, het Solar Festival en het Oktoberfeest in Sittard, en voor nog veel meer bekende en minder bekende events en festivals.”

Sinds Taco aan het roer kwam van EBM Security heeft hij zich eerst vooral gefocust op de interne organisatie en goed werkgeverschap. Toen dat stond en de visie voor de langere en korte termijn op de rit was, maakte het bedrijf grote slagen. “We hebben veel nieuwe opdrachtgevers mogen verwelkomen en onze regio uitgebreid, van Zuid-Limburg naar de rest van Limburg en delen van Brabant. We hebben ook een medische tak opgezet, waar vooral geneeskundestudenten werken. Wij geven ze de opleiding specifiek voor het verlenen van eerste hulp tijdens events. Die taken zijn anders dan wat ‘standaard’ EHBO’ers kunnen leveren. Eind 2017 telde EBM Security 95 vaste mensen in de beveiligingstak en zo’n 40 mensen voor de medische taken.”

Fusie

En toen kwam de fusie met Intelligent Security. Beide bedrijven werken al ruim tien jaar intensief samen op de Nederlandse markt en zijn sinds 2015 samen actief in meerdere wintersportgebieden in Oostenrijk. “Deze fusie is dan ook een logische stap. We bundelen hiermee onze krachten om te komen tot een nog betere dienstverlening voor onze opdrachtgevers en nog meer kansen voor onze mensen.” Dat laatste ligt Taco na aan het hart; in de nieuwe organisatie heeft hij HR en opleiding & training dan ook in zijn takenpakket, naast financiën en projectmanagement voor evenementen. “Onze medewerkers zijn net zo divers als de klanten voor wie we werken. We hebben HBO- en WO-studenten en een grote groep beveiligers op MBO-niveau, van allerlei etnische afkomsten, mannen en vrouwen, in leeftijd variërend van 18 tot 60 jaar. Diversiteit zit echt in ons DNA. We kunnen geen goed werk leveren als we geen afspiegeling van de maatschappij zijn.”

De veiligheidsbranche blijft Taco boeien. “Ik vind de enorme variatie die dit vak met zich meebrengt heel leuk. Geen event is hetzelfde, ook al komt het elk jaar terug. Daarnaast is de ontwikkeling in veiligheid op evenementen de laatste vijf à acht jaar echt spectaculair. Er gebeurt zoveel op het gebied van planvorming, multidisciplinaire samenwerking, training, crowd management, het omgaan met nieuwe dreigingen. Er is altijd beweging en er wordt over de wereld veel onderzoek gedaan en kennis gedeeld. Recent was ik nog in Londen, voor een bijeenkomst van alle grote Europese venues en veiligheidsexperts. Daar leer je enorm veel van elkaar.
Wij doen zelf ook veel onderzoek, bijvoorbeeld naar de doorstroomsnelheid bij ingangen. We verzamelen allerlei data die we kunnen gebruiken voor een betere personeelsplanning en ten behoeve van advies aan de opdrachtgever.
Als bezoeker realiseer je je het (gelukkig) niet, maar een event vraagt zo’n zes à twaalf maanden voorbereiding met de vergunningverlener, hulpdiensten, gemeente, de politie, wij als partner van de organiserende partij. Wij adviseren over de risico’s en het juiste pakket van maatregelen. Dat werk doe ik ook regelmatig op persoonlijke titel, als veiligheidscoördinator in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld voor WiSH Outdoor in Mexico, een festival met 45.000 bezoekers.”

Met een mooie toekomst in het vooruitzicht, kijkt Taco nog heel even terug. “De branche heeft een enorme professionaliseringsslag gemaakt en daar hebben wij als bedrijf een substantiële bijdrage aan geleverd, zeker in Zuid-Nederland. Nu is het zaak om door te pakken. Niet alleen in volume – al willen we daar natuurlijk ook een constante groei zien – maar zeker ook in kwaliteit en professionaliteit.”

Over Taco Van Luyten

Taco komt uit Geldrop bij Eindhoven, studeerde in Maastricht en woont sinds 5 jaar in Venlo met zijn vriendin en twee dochters. Naast zijn drukke werk besteedt hij vooral tijd aan sporten, met name mountainbiken. Hij deed lang aan verdedigingssporten en krachttraining, maar door blessures heeft hij die sporten afgebouwd. Festival-, concert- en theaterbezoeken blijft hij ook zoveel mogelijk prive doen “en als die events in het buitenland zijn lukt het me ook om de werkmodus los te laten.”

Taco is bestuurslid van de Stichting Opleidingsfonds voor de Evenementen- en Horeca Beveiliging, OEHB http://www.oehb.nl.